Persoonlijk
|
Hoe meer de cursisten zich betrokken voelen, hoe gemakkelijker ze zich kunnen concentreren en hoe hoger het leerrendement (zie ook werking van de hersenen -> grote hersenen). Werk met 'vaste personages' en zorg ervoor dat de cursisten voeling hebben met deze personages. Vertrek vanuit die personages om naar de leefsituatie van je cursisten te gaan én omgekeerd: bekijk welke cursisten in je groep zitten en "maak" het verhaal op maat van je groep. Heb je een groep met voornamelijk jonge mensen met kleuters en kinderen in de basisschool, dan werk je best met een personage die een mama of papa is van jonge kinderen, die op school met de juf praat, die naar het oudercontact moet, ... Zijn je cursisten voornamelijk mannen, zorg er dan voor dat je ook een 'mannelijk personage' hebt die al eens een afspraak maakt bij de garagist (i.p.v. bij de kapster), naar een voetbalwedstrijd gaat, ... Werk je met iets oudere cursisten, zorg er dan voor dat je een oma of een opa onder je vaste personages hebt, die al eens iets vertelt over de kleinkinderen, ... Maar opgelet: niet alle mannen kijken graag naar voetbal, niet alle vrouwen houden van handwerken en niet alle oudere cursisten hebben kleinkinderen, ... Gebruik je fantasie en wees creatief! Wanneer je een vaste cursus gebruikt, is het lesverloop niet meer of niet minder dan een leidraad, je mag er gerust van afwijken als dat wenselijk is voor je groep. |
Hoe langer hoe meer cursussen werken sowieso al met vaste personages.
Zo is er "Nieuwe Spreekrecht" die de bewoners van een flatgebouw (Flat Floris) als vaste personages heeft. Deze cursus is op zich niet bruikbaar voor analfabete cursisten, maar je kan wel gebruik maken van de verhaallijn en de foto's van de personages als uitgangspunt.
In "De week van Karla" staat Karla centraal, een alleenstaande vrouw met 2 tieners. Bijkomende personages zijn familieleden van Karla (haar zus, schoonbroer en hun zoontje en de grootouders) en de buren Kamiel (een oudere man) en Elisa (een Italiaanse vrouw die pas in België woont). In deze cursus is de verhaallijn bewust zeer miniem gehouden. Zo kan je er als leerkracht zelf voor kiezen welk personage je 'in the picture' zet.
"Nieuw leven" is op zich geen cursus met een volledig uitgewerkt lesverloop. Het volledige pakket bestaat uit drie delen: een film (op 2 dvd’s), een handleiding (op cd-rom en in een handboek) en het scenario (op cd-rom). Op de cd-rom vind je ook heel wat foto's. Dat is handig voor je lessen! De film telt 8 afleveringen en duurt ongeveer een uur. De soap gaat over twee gezinnen die in Gent wonen, een Vlaams gezin en een gemengd Vlaams-Afrikaans gezin. Het verhaal is opgevat als een soap, maar je kan de scènes ook probleemloos apart tonen. Afhankelijk van je groep, kan je rond bepaalde personages een les(senpakket) uitwerken.